Ush
bu shirinlik Sovet Ittifoqi davrida eng mashxur tortlardan hisoblanib,
uni retsepti 1978-yilda Moskva shaxrida _Praga_ restorani
usta-qandolatchisi V.M. Guralnik tarafidan ixtiro qilingan.
O`zbekistonda o`sha o`sha davrda bu tortni _Zarafshon_ restorani
qandolatchilik sehidan navbatga turib xarid qilsa bo`lar edi. Tort
bskivt va uni ustiga qo`yilgan oppoq va mayin sufledan iborat. Sufle
ustiga shokoland qo`yib bezatiladi. MASALLIQLAR
1)XAMIR -80 gr shakar -80 gr saryog` -2ta tuxum -120 gr un -0,5 choy qoshiq razrixritel -vanilin
2)SUFLE -450 gr shakar -270 ml suv -1 choy qo`shiq agar-agar -200 gr saryog` -100 rg quyultirilgan sut (zgushenka) -3 ta tuxum oqi -pichoq ustida limon kislotasi
3)SHOKOLODLI GLAZUR -100 gr qora shokoland -100 ml qaymoq
TAYYORLANISHI BSKIVIT
1. saryog` bilan shakarni idishga solib...
2. ko`pirtirib olamiz
3. tuxumni solib yaxshilab aralashtirishda davom etamiz
4.un. razrixlitel,va vanilinni aralashtirib turub uni ham tuxumli aralashmaga solamiz
5.qog`ozga qolipni qo`yib aylana chizib olamiz
6. aylana ichiga hamirni solib 180 c darajagacha qizdirilgan duxovkada 10 daqiqa atrofida pishirib olamiz
7. qolipni chetini pishiriq qog`ozi yoki maxsus telofan bilan o`rab chiqamiz va ichiga biskvitni solamiz
2) SUFLE
1. saryog` va quyultirilgan sutni idishga solib ...
2. yaxshilab aralashtirib olamiz
3. alohida idishda qiyomni tayyorlashni boshlaymiz buning uchun shakar, suv va agar-agar ni yaxshilab aralashtirib olib olovga qo`yamiz qiyomni 20 daqiqa past olovda aralashitirib turib qaynatiladi
4. qiyom qaynayotgan vaqtda alohida idishga tuxum oqiga limon kislotasini qo`shib ko`pirtishni boshlaymiz
tuxum oqi yaxshilab ko`pirgach tayyor qiyomni ingichka qilib uning
ustidan quyamiz. shunda tuxum oqini to`xtatmasdan aralashtirib turish
kerak. MUHIM: qiyom 10 daqiqagacha qaynab chiqqach tuximni oqini kopirtishni boshlasangiz ikkovi ham bir vaqtning o`zida tayyor bo`ladi 5. qiyom solib bo`lgach yana 3 daqiqa ko`pirtiriladi
6. tayyorlab qo`yilgan saryog` va quyultirilgan sut aralashmasini
ko`pirtirilgan tuxum oqiga solib QO`LDA yaxshilab aralashtiramiz
7. tayyor bo`lgan sufleni qolipdagi piskvit ustiga quyib sovitgichga bir necha soatga qo`yamiz
3) SHOKOLADLI GLAZUR -qaymoqni ilitib turib maydalangan shokoladni qo`shib eritib olinadi -muzlagan tortni qolipdan chiqarib , uning ustidan tayyor bo`lgan sholodli glazurni quyamiz -quyilgan glazurni pichoq yordamida tekislab olasiz